einarthecat.blogg.se

välkommen till min skolblogg. Här kommer jag lägga ut mina skolarbeten.

Hur påverkas pulsen av statiskt respektive dynamiskt arbete?

Publicerad 2013-12-08 22:00:28 i kroppen,

Hur påverkas pulsen av statiskt respektive dynamiskt arbete?

Hypotes: Jag tror att pulsen kommer att vara högre efter dynamiskt arbete.

Material: Min kropp

Metod: Jag började med att mäta min puls i viloläge, sedan så stod jag på ett ben i en minut och efter det så mätte jag min puls efter statiskt läge. Till sist så hoppade jag runt på ett ben i en minut och sedan mätte jag min puls efter dynamiskt läge.

Resultat: Min vilopuls var 60 slag per minut och min puls efter jag gjort statiskt arbete var 80 slag per minut. Efter jag gjort dynamiskt arbete var min puls 120 slag per minut, alltså stämde min hypotes. Pulsen var högre efter dynamiskt arbete.

Slutsats: Pulsen var högst efter det dynamiska arbetet för att hjärtat pumpar ut mer blod i kroppen när man anstränger sig.
Kolhydrater är viktigt när man idrottar för att man ska orka, kolhydrater ger mycket energi. Det är viktigt att man får i sig fetter och proteiner också för det ger mycket energi. Man ska tänka på att äta något efter träningen som innehåller mycket proteiner för det hjälper till att bygga upp muskler.


Lungorna påverkas på ett väldigt dåligt sätt om man röker. Det finns flera hundra miljoner lungblåsor i lungorna och varje blåsa är täckt av små blodkärl (kapillärer) där sker den så kallade gasutväxlingen. Det innebär att det syre vi andas in går via lungblåsorna ut i blodet samtidigt som koldioxid lämnar blodet samma väg och går ut genom kroppen via utandningsluften. Syre behöver hela kroppen för att fungera och i blodet finns röda blodkroppar som ansvarar för att transportera runt syret i kroppen så det hamnar där det behövs bäst. varje blodkropp har plats för en begränsad mängd syre och när man röker bildas något som heter kolmonoxid och det tar upp en värdefull plats på varje blodkropp, vilket innebär att en mindre mängd syre kan transporteras runt. Detta innebär också att man får nedsatt kapacitet på mängd olika områden, inte minst konditionen. Av rökning förstörs även själva lungblåsan och en förstörd lungblåsa växer tyvärr inte tillbaka. Delar av lungorna som är drabbade syns som mörka/svarta fläckar. De dominerande sjukdomarna man kan få är hjärt-kärlsjukdomar, cancer och lungsjukdomen KOL
.

 
 

Om

Min profilbild

Emma

Hej jag är en tjej som kommer lägga upp mina skolarbeten här.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela